Trauma

Cuvantul trauma inseamna ranire. In medicina sunt denumite traumatisme, ranirile fizice cu distrugerea oaselor si tesuturilor.  In cazul evenimentelor psihice se poate vorbi despre o ranire psihica atunci cand procese de tipul perceptie, traire emotionala, gandire, memorie sau imaginatie nu mai functioneaza normal sau sunt considerabil limitate, mai mult timp.
De exemplu:
- in cazul unei vigilente exagerate, cand persoana sare la cel mai slab zgomot si este scaldata in sudoare de frica; 
- cand persoana este fixata in anumite reprezentari si imagini, si gandurile sale se rotesc necontenit in jurul  unui eveniment trecut;
- cand persoana nu-si mai poate aminti anumite evenimente - am inatalnit in terapie clienti care nu-si aminteau anumite perioade din copilarie;
- cand persoana nu mai percepe sau nu mai simte, capacitatea sa psihica de functionare este ranita.
O trauma este ceva relativ, o relatie intre caracteristici situationale(amenintatoare) si caracteristici personale(capacitatea individului de a depasi aceasta situatie). O situatie devine traumatica doar cand tipul de pericol depaseste capacitatea personala de a trece peste aceasta situatie. Aceasta inseamna ca aceeasi situatie poate fi traita diferit; pentru un om poate fi traumatizanta, pentru altul poate fi considerata doar stresanta sau apasatoare.
Aceste deosebiri sunt determinate de varsta, experienta, sex, viteza de reactie, incarcare preliminara prin experiente traumatice anterioare.
Trauma actioneaza mai ales la nivelul sentimentelor. Situatia traumatica rascoleste emotional intr-un mod extrem si duce la trairea unor sentimente extraordinare cu un rezultat negativ. Sentimente denumite ”neajutorare” , abandon lipsit de aparare”, ”slabiciune”, ”pierderea controlului” sau ”a fi la discretia cuiva sau a ceva”.
O experienta traumatica determina o modificare de durata in corp, spirit si suflet. Urmarile unei experiente traumatice nu dispar complet niciodata. Este ca si cum ti-ai dori sa stergi o perioada de timp din mintea si din sufletul tau,ori asa ceva este imposibil. Prin psihoterapie pot fi integrate si acceptate ca facand parte din noi, din trecutul nostru – ”undeva in mine exista si asta”.
 
Bibliografie - Psihoterapia traumei - Franz Ruppert